Wat is een longontsteking?

Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes diep in uw longen ontstoken. Een longontsteking kan licht of zwaar zijn. Door een longontsteking kunt u benauwd zijn.

Wanneer u inademt, gaat de lucht via uw luchtpijp en de kleine vertakkingen van uw longen naar de longblaasjes. Daar neemt uw lichaam zuurstof op. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen, de bronchiën, en de longblaasjes ontstoken. Meestal is een bacterie de oorzaak, soms een virus. Een combinatie is ook mogelijk. Bij een longontsteking heeft u vaak moeite met ademen. U kunt plotseling erg benauwd worden. Dat kan angstig zijn.

Symptomen 

  • pijn bij ademhalen
  • benauwd zijn
  • ophoesten van geel of groen slijm, soms met wat bloed
  • vermoeidheid
  • een hogere of juist een lagere lichaamstemperatuur
  • spierpijn en pijn bij de longen
  • rillen en klappertanden
  • minder eetlust
  • in ernstige gevallen, verwardheid

Behandeling 

Vaak schrijft de arts u bij een longontsteking antibiotica voor. Bij een ernstige longontsteking wordt u soms opgenomen in het ziekenhuis.

Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Toch zal de arts bij een longontsteking u bijna altijd een kuur voorschijven. Het is voor een arts namelijk moeilijk om te achterhalen of een bacterie, een virus of een combinatie ervan de longontsteking veroorzaakt. Hoest u slijm op? Dat is vervelend, maar wel goed. Op die manier verdwijnen de bacteriën of het virus uit uw longen. Heeft u last van koorts en pijn? Neem dan gerust een pijnstiller, zoals paracetamol.

ANTIBIOTICAKUUR 

Bacteriën kunnen ongevoelig worden voor antibiotica (resistentie). Hierdoor werkt de kuur niet meer. Dit kunt u voorkomen door de antibioticakuur helemaal af te maken, ook al voelt u zich beter. Als de antibioticakuur onvoldoende werkt krijgt u soms een andere vorm voorgeschreven.

 

Begeleiding mz’er

Sociaal-emotioneel gebied: Een luisterend oor zijn voor de mensen als ze willen praten.

Lichamelijk gebied: voorzichtig het sporten weer oppakken, het duurt een paar weken voordat je conditie weer helemaal terug is. Daarom is het handig om met een begeleider samen rustig aan te beginnen om te kijken wat je het beste kunt doen.

Psychisch gebied: De mensen ondersteunen en dat ze hun verhaal bij je kwijt kunnen en begrip hebben voor die mensen.